niedziela, 28 października 2018

Ciasto mieszane widelcem

Dzień dobry :)

Ostatnio na jednej z grup kulinarnych na facebooku wpadł mi przepis na ciasto mieszane widelcem.
Od razu wiedziałam, że muszę je zrobić i pokazać Wam przepis, ponieważ jest tu grono osób, które dopiero co uczą się piec.
A wiem, że z tym ciastem poradzi sobie każdy, dosłownie każdy.
Jest to ciasto bardzo łatwe w przygotowaniu i smaczne.
Utrzymuje długo świeżość.
Owoc użyty do ciasta może być obojętnie jaki.
Jeżeli jakiś owoc Wam zalega lub macie go w dużych ilościach i nie chcecie wyrzucić wykorzystajcie właśnie w tym przepisie.

 Ciasto mieszane widelcem



Składniki
 
CIASTO
 
3 szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
1 szklanka cukru
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
3/4 szklanki śmietany 18 %
3/4 szklanki oleju
 
KRUSZONKA
 
200 gram masła
1 szklanka cukru
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
 
dowolne owoce
 
 
Sposób przygotowania
 
CIASTO
 
Wszystkie składniki przełożyć do miski.
Dokładnie wymieszać widelcem.
Blachę o wymiarach 25 cm / 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto przełożyć na blaszkę i równomiernie rozprowadzić.
 
Owoce opłukać, osuszyć i w razie potrzeby usunąć z nich pestki.
Rozłożyć na cieście.
 
KRUSZONKA
 
Składniki na kruszonkę przełożyć do miski.
Rozgnieść w palcach łącząc ze sobą wszystkie składniki.
Posypać owoce.
 
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec 1 godzinę w 180 st C. lub do tak zwanego "suchego patyczka".

5 komentarzy: