piątek, 21 września 2018

Siekane kotlety z łososiem

Dzień dobry :)

Dzisiaj przepis na piątkowy, smaczny i w miarę szybki obiad.
Siekane kotlety z łososia.
Do tego ziemniaczki, ulubiona surówka i obiad mamy z głowy :)

 Siekane kotlety z łososiem



Składniki
 
250 gram filetu z łososia (świeżego)
1 jajko
3 płaskie łyżki mąki pszennej
1/2 pęczka koperku
1 mała cebula
sok z 1/2 cytryny
sól do smaku
olej do smażenia
 
Sposób przygotowania
 
Łososia opłukać, osuszyć i pokroić w drobną kostkę. Skropić sokiem z cytryny i przemieszać.
Jeżeli łosoś ma skórę należy ją ściąć.
Koperek opłukać, osuszyć i posiekać.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
Do miski przełożyć łososia.
Dodać jajko, mąkę, koperek, cebulę oraz sól do smaku.
Wszystko razem dokładnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej.
Na rozgrzany olej kłaść łyżką porcje ciasta łososiowego.
Smażyć na średnim ogniu z dwóch stron na rumiano ( około 2-3 minuty z każdej strony).
Podawać na gorąco, bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami.
Najlepiej z ziemniakami i ulubioną surówką.

2 komentarze: