Dzień dobry :)
Sezon na gruszki i śliwki w pełni.
W tym roku owoce bardzo bogato obrodziły.
Dlatego też mam dla Was przepis na bardzo proste ciasto właśnie z tymi owocami.
Ciasto korzenne z gruszkami i śliwkami
Składniki
4 jajka
250 gram masła
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 opakowanie przyprawy do piernika
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 gruszek
4 śliwki
cukier puder do posypania wierzchu
Sposób przygotowania
Masło, jajka i cukier wymieszać na dużych obrotach mikserem. Masa może się zważyć.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przyprawa do piernika.
Porcjami dodawać do masy maślanej i cały czas ubijać.
Dokładnie wyrobić jednolite ciasto.
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Przelać ciasto. Wyrównać.
Gruszki obrać ze skórki.
Ogonki owinąć folią aluminiową.
Obrane gruszki włożyć w ciasto dookoła.
Ze śliwek usunąć pestki.
Pokroić je na ćwiartki i ułożyć na środku ciasta.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec 1 godzinę w 180 st C lub do tak zwanego "suchego patyczka".
Po upieczeniu ciasto zostawić we formie do całkowitego ostygnięcia.
Wyjąć, zdjąć folię z ogonków i wierzch posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz