piątek, 7 września 2018

Ciasto budyniowe

Dzień dobry :)

Bardzo proste w przygotowaniu i jednocześnie super smaczne.
Takie właśnie ciasto mam dzisiaj dla Was.
Ciasto budyniowe bez pieczenia.
Mogę zapewnić, że poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz.

 Ciasto budyniowe



Składniki
 
1 litr mleka
5 łyżek mąki pszennej 
(użyłam mąki Szymanowskiej uniwersalnej)
5 łyżek mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
2 żółtka
2 łyżeczki żelatyny
1/3 szklanki wrzącej wody
250 gram masła
150 gram dżemu z czarnej porzeczki
220 gram herbatników petit - beuerre
 
POLEWA
 
4 łyżki masła
4 łyżki cukru
4 łyżki mleka
4 łyżki ciemnego kakao
 
 
Sposób przygotowania
 
Połowę mleka wlać do garnka.
Dodać cukier.
Wstawić na gaz.
Mieszać, żeby cukier się rozpuścił.
Doprowadzić do wrzenia.
Drugą część mleka wlać do miseczki.
Dodać obie mąki oraz żółtka.
Dokładnie razem wymieszać.
Gdy mleko z cukrem zacznie wrzeć, wlać do niego mleko z mąkami i żółtkami.
Cały czas mieszając ugotować gęsty budyń.
Od razu po ugotowaniu przykryć wierzch folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia.
Miękkie masło utrzeć mikserem.
Cały czas mieszając dodawać po łyżce zimnego budyniu.
Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie.
Wlać do masy budyniowej i dokładnie razem połączyć.
Blaszkę o wymiarach 25 cm / 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Na spód ułożyć warstwę herbatników.
Posmarować dżemem.
Na to wyłożyć masę budyniową. Wyrównać.
Następnie na masę wyłożyć kolejną porcję herbatników, docisnąć ręką i przełożyć do lodówki.
Schłodzić 1 godzinę.
 
Masło, cukier i mleko przełożyć do garnka.
Podgrzewać do momentu rozpuszczenia wszystkich składników.
Nie gotować !!!
Gdy wszystkie składniki się rozpuszczą, zdjąć z ognia.
Wsypać kakao i energicznie, najlepiej rózgą, dokładnie wymieszać.
Polewą polać wierzch ciasta.
Schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc.

1 komentarz: