wtorek, 23 stycznia 2018

Pieczarki nadziewane mielonym

Dzień dobry moi kochani :)
Ja już po śniadanku, myślę co by tu na obiad.
Najlepiej coś szybkiego i smacznego :)
Pieczarki nadziewane mielonym.
Będą nie tylko idealne na obiad ale również sprawdzą się podczas domowego przyjęcia.

 Pieczarki nadziewane mielonym



 
Składniki
 
1 kilogram większych pieczarek
0,5 kilograma mięsa mielonego wieprzowego
1 czerstwa bułka
1 mała cebula
1 jajko
3 ząbki czosnku
majeranek do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
jajka do panierki
mąka pszenna do panierki
bułka tarta do panierki
olej do smażenia
 
Sposób przygotowania
 
Pieczarki opłukać, osuszyć i odciąć z nich nóżki.
Mięso przełożyć do miski.
Bułkę namoczyć w wodzie i następnie dobrze odcisnąć.
Cebulę obrać i posiekać.
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
Do mięsa mielonego dodać bułkę, cebulę, czosnek, jajko, majeranek oraz sól i pieprz. Dokładnie razem wymieszać.
Masę mięsną nakładać do kapeluszy pieczarek, formując kulkę.
Każda nadzianą pieczarkę obtoczyć w mące, następnie w rozbełtanym jajku i na końcu w bułce tartej.
Smażyć na rumiano ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju.
Można podawać na gorąco bezpośrednio po przygotowaniu lub na zimno.
Pieczarki można przygotować sobie wcześniej i aby ponownie je odgrzać należy przełożyć je do naczynia żaroodpornego i wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać pod przykryciem około 20 minut w 180 st C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz