Dzień dobry :)
Przyszedł czas, aby pomyśleć o czymś słodkim do kawki na weekend.
Tym razem ciacho z jabłkami.
Wymaga trochę pracy ale uwierzcie mi smakuje obłędnie.
To jak ? Kto się skusi i piecze ze mną ?
Ciasto z jabłkami, budyniem i bitą śmietaną
Składniki
BISZKOPT
8 jajek
8 łyżek cukru
6 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA BUDYNIOWA
1 litr mleka
3 budynie waniliowe z cukrem
250 gram masła
MASA JABŁKOWA
1,5 kilograma jabłek
1/3 szklanki wrzącej wody
2 galaretki przeźroczyste
sok z 1/2 cytryny
MASA ŚMIETANOWA
1 litr śmietanki 30 %
1/3 szklanki wrzącej wody
2 łyżeczki żelatyny
4 łyżki cukru pudru
PONCZ
3/4 szklanki wody
1 łyżka cukru
50 gram startej gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania
BISZKOPT
Białka
ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodać cukier a następnie
żółtka. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy
jajecznej i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
Blachę
o wymiarach 25 cm / 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto.
Wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w 180 st C.
Po upieczeniu ostudzić i przekroić na pół.
MASA BUDYNIOWA
Budyń
ugotować w litrze mleka według przepisu na opakowaniu. Od razu po
ugotowaniu przykryć folią spożywczą tak, żeby folia dotykała całej
powierzchni budyniu. Odstawić do ostygnięcia.
Miękkie masło zmiksować. Dodawać po łyżce zimny budyń. Dokładnie razem wymieszać.
MASA JABŁKOWA
Jabłka
obrać, wykroić z nich gniazdo nasienne i zetrzeć na tarce o dużych
oczkach. Przełożyć do garnka. Polać sokiem z cytryny, wlać wodę,
przemieszać i wstawić na gaz. Gotować do czasu, aż jabłka zaczną się
rozpadać. Wyłączyć gaz i do gorących jabłek wsypać suche galaretki.
Dobrze razem wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.
MASA ŚMIETANOWA
Żelatynę wymieszać dokładnie z wrzącą wodą. Odstawić do ostygnięcia.
Śmietankę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder oraz wlać żelatynę. Wymieszać.
PONCZ
Wodę dokładnie wymieszać z cukrem.
Pierwszą część biszkoptu przełożyć na blaszkę. Skropić połową ponczu. Wyłożyć masę budyniową. Wyrównać.
Na
masę budyniową wyłożyć masę jabłkową. Przykryć drugą częścią biszkoptu,
skropić resztą ponczu. Na to wyłożyć masę śmietanową, wyrównać i na
wierzchu posypać startą czekoladą.
Ciasto przełożyć do lodówki do stężenia najlepiej na całą noc.
pięknie wygląda
OdpowiedzUsuń1,5 kg obranych jabłek, bez gniazd nasiennych czy całych?
OdpowiedzUsuńPani Nino, całych jabłek 1,5 kilograma 😀
UsuńDzięki Pani Kasiu ;)
UsuńRobię to ciacho czy żelatyny wystarczy 2 łyżeczki utrzyma śmietanę?
OdpowiedzUsuńWystarczy, spokojnie. Śmietana nie ma być sztywna.
UsuńKasiu to ciasto troszkę bedzie stało boję się żeby nie rozpływało się.Śmietana z tymi dwoma łyżeczkami nie jest taka sztywna?
UsuńCiasto musi stać w lodówce. Śmietana nie jest sztywna tylko jak by to powiedzieć ... zwarta
OdpowiedzUsuńZrobione jutro degustacja dałam więcej żelatyny .
OdpowiedzUsuńWięcej żelatyny nie zaszkodzi :)
UsuńProszę pamiętać o zdjęciach ciacha :)
Dodamy do galerii :)
No i mam nadzieję, że będzie smakowało :)