Dzień dobry :)
Ciacho na weekend - to jest to.
Dzisiaj rewelacyjny serniczek bez pieczenia.
Wiśniowy.
Mmmmmm pychota.
Wiśniowy sernik na zimno
Składniki
biszkopty na spód
0,5 kilograma wiśni bez pestek
1 szklanka wody
1 szklanka herbaty wiśniowej (użyłam Teekanne wiśniowo-truskawkowej)
4 galaretki wiśniowe
50 dag sera homogenizowanego naturalnego
330 ml śmietanki 30 %
3 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania
Tortownicę
o średnicy 26 cm wyłożyć folią spożywczą. Na jej dno ułożyć biszkopty.
Wiśnie przełożyć do garnka i zalać 1 szklanką herbaty wiśniowej. Gotować na średnim
ogniu. Po tym czasie wiśnie dokładnie odcedzić a powstały sok zatrzymać.
Do soku z wiśni wlać 1 szklankę wody i razem zagotować. Gdy płyn
zacznie wrzeć wyłączyć gaz i wsypać do niego galaretki. Dokładnie
wymieszać, żeby galaretki się rozpuściły. Odstawić do ostygnięcia i
lekkiego stężenia. Serek wymieszać z cukrem pudrem. Śmietankę ubić na
sztywno i delikatnie wymieszać z serem. Tężejącą galaretkę podzielić na 2
części. Jedną wlać do sera i dokładnie wymieszać. Na biszkopty wyłożyć
cienką warstwę pianki serowej, na to delikatnie wylać cienką warstwę
galaretki. Odstawić na chwilę do lodówki, żeby galaretka się lekko
ściągnęła. Na to delikatnie wylać resztę pianki serowej. Ułożyć na niej
odsączone wiśnie i na wierzch wylać pozostałą galaretkę. Odstawić do
lodówki do całkowitego stężenia.
Sernik podałam na talerzu od Porcelana Bogucice.
Idealny na takie ciepłe dni :) Deser pierwsza klasa :)
OdpowiedzUsuń