niedziela, 25 września 2016

Krakersiak na biszkopcie

Dzień dobry :)
Przyszła niedziela a ja od dłuższego czasu nie na wyjeździe tylko w domu. 
Oczywiście do kawki musi być coś słodkiego.
Dlatego dzisiaj padło na rewelacyjne ciacho.
Zachęcam do wypróbowania przepisu, ponieważ warto, oj warto :)

 
Krakersiak na biszkopcie
 



  
 
Składniki
 
BISZKOPT
 
6 jaj
6 łyżek mąki pszennej
6 łyżek cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
 
MASA
 
1,5 litra mleka
0,5 szklanki cukru
4 żółtka
2 łyżeczki cukru waniliowego
5 łyżek mąki pszennej
5 łyżek mąki ziemniaczanej
375 gram masła
 
400 gram masy orzechowej z kawałkami orzechów
2 łyżki żelatyny
360 gram krakersów
 
 
Sposób przygotowania
 
 
BISZKOPT
 
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka. Wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy jajecznej i wymieszać drewnianą łyżką. Na blaszkę o wymiarach 25 cm / 36 cm wyłożyć papier do pieczenia. Następnie równomiernie na blaszce wylać ciasto. Piec 30 minut w 180 st C. ub do tak zwanego "suchego patyczka". Po upieczeniu ostudzić i oddzielić od papieru.
 
 
MASA
 
W szklance mleka wymieszać obie mąki i żółtka. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy mleko zacznie się gotować wlać mieszankę mleka z mąkami i żółtkami. Energicznym ruchem mieszać, żeby nie powstały grudki. Gdy budyń zgęstnieje wyłączyć gaz i go ostudzić. Masło rozetrzeć. Porcjami dodawać ostudzony budyń. Dobrze razem wymieszać. Podzielić na 2 części.
 
Masę orzechową podgrzać w kąpieli wodnej, gdy będzie gorąca dodać do niej suchą żelatynę i dobrze razem wymieszać. Odstawić.
 
Na ostudzony biszkopt rozsmarować jedną część masy. Na masę ułożyć warstwę krakerów. Na to rozsmarować drugą część masy i ponownie ułożyć na masie krakersy. Na wierzch rozsmarować masę orzechową. Ciasto odstawić do lodówki do schłodzenia najlepiej na całą noc.

10 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy przepis, a zdjęcie bardzo ładne.:) Zapraszam na swój blog kulinarny! :) https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Orzechowy, pyszny musi być :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kasiu fajna nazwa i pyszne ciasto :)pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wypróbowałabym chetnie, fajne ciacho

    OdpowiedzUsuń
  5. Do kawusi poproszę porcyjkę tego przysmaku :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowne ciasto. Aż ślina sama cieknie po brodzie :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciacho do niedzielnej kawy czy też herbaty idealne <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Super ciasto, takie z krakersami jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń