Dzień dobry :)
Przyszła niedziela a ja od dłuższego czasu nie na wyjeździe tylko w domu.
Oczywiście do kawki musi być coś słodkiego.
Dlatego dzisiaj padło na rewelacyjne ciacho.
Zachęcam do wypróbowania przepisu, ponieważ warto, oj warto :)
Krakersiak na biszkopcie
Składniki
BISZKOPT
6 jaj
6 łyżek mąki pszennej
6 łyżek cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA
1,5 litra mleka
0,5 szklanki cukru
4 żółtka
2 łyżeczki cukru waniliowego
5 łyżek mąki pszennej
5 łyżek mąki ziemniaczanej
375 gram masła
400 gram masy orzechowej z kawałkami orzechów
2 łyżki żelatyny
360 gram krakersów
Sposób przygotowania
BISZKOPT
Białka
ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i ubijać do momentu, aż cukier się
rozpuści. Następnie dodać żółtka. Wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem
do pieczenia. Dodać do masy jajecznej i wymieszać drewnianą łyżką. Na
blaszkę o wymiarach 25 cm / 36 cm wyłożyć papier do pieczenia. Następnie
równomiernie na blaszce wylać ciasto. Piec 30 minut w 180 st C. ub do
tak zwanego "suchego patyczka". Po upieczeniu ostudzić i oddzielić od
papieru.
MASA
W
szklance mleka wymieszać obie mąki i żółtka. Resztę mleka zagotować z
cukrem i cukrem waniliowym. Gdy mleko zacznie się gotować wlać mieszankę
mleka z mąkami i żółtkami. Energicznym ruchem mieszać, żeby nie
powstały grudki. Gdy budyń zgęstnieje wyłączyć gaz i go ostudzić. Masło
rozetrzeć. Porcjami dodawać ostudzony budyń. Dobrze razem wymieszać.
Podzielić na 2 części.
Masę orzechową podgrzać w kąpieli wodnej, gdy będzie gorąca dodać do niej suchą żelatynę i dobrze razem wymieszać. Odstawić.
Na
ostudzony biszkopt rozsmarować jedną część masy. Na masę ułożyć warstwę
krakerów. Na to rozsmarować drugą część masy i ponownie ułożyć na masie
krakersy. Na wierzch rozsmarować masę orzechową. Ciasto odstawić do
lodówki do schłodzenia najlepiej na całą noc.
Bardzo ciekawy przepis, a zdjęcie bardzo ładne.:) Zapraszam na swój blog kulinarny! :) https://jaglusia.wordpress.com/
OdpowiedzUsuńOrzechowy, pyszny musi być :)
OdpowiedzUsuńKasiu fajna nazwa i pyszne ciasto :)pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńKasiu wygląda bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńWypróbowałabym chetnie, fajne ciacho
OdpowiedzUsuńlubię takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńDo kawusi poproszę porcyjkę tego przysmaku :)
OdpowiedzUsuńCudowne ciasto. Aż ślina sama cieknie po brodzie :D
OdpowiedzUsuńCiacho do niedzielnej kawy czy też herbaty idealne <3
OdpowiedzUsuńSuper ciasto, takie z krakersami jeszcze nie robiłam :)
OdpowiedzUsuń