czwartek, 8 września 2016

Hamburger domowy

Dzień dobry :)
Jak tam dzionek Wam mija ?
Ja od rana zalatana :)
Wpadłam do Was na momencik pokusić troszkę :)
Dzisiaj pogrzeszymy, a co :)
Raz kiedyś też można :)
Wpis z serii "domowy fast-food".

 
Hamburger domowy
 





Składniki
 
5 bułek hamburgerowych
10 liści sałaty strzępiastej
40 dag mięsa mielonego wieprzowego
1 czerstwa bułka
1 jajko
2 ząbki czosnku
majeranek do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
1 cebula
2 pomidory
3 ogórki konserwowe
5 plastrów sera topionego
sos hamburgerowy Kielecki
bułka tarta
smalec do smażenia
 
 
Sposób przygotowania
 
Mięso przełożyć do miski. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Bułkę namoczyć w wodzie a następnie dobrze odcisnąć. Cebulę, czosnek, jajko i bułkę dodać do mięsa mielonego. Doprawić solą, pieprzem oraz majerankiem. Dobrze razem wymieszać. Z masy mięsnej formować płaskie klopsy wielkości bułki hamburgerowej. Obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym smalcu. Pomidory i ogórki pokroić w plastry. Bułki hamburgerowe przekroić na pół. Opiec na grillu lub podgrzać w mikrofali 40 sekund. Dolną część bułki posmarować sosem hamburgerowym. Na to układać kolejno 2 liście sałaty, mięso, plastry pomidora i ogórka i plaster sera. Na wierzchu polać sosem hamburgerowym i przykryć wierzchnią częścią bułki. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

4 komentarze:

  1. Z chęcią zjadłabym takiego hamburgerka😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak dla mnie hamburger domowy nie smakuje tak pysznie jak ten w restauracji. Bardzo chwalę sobie i polecam Hamburgery w Bydgoszczy <3 Świetnie, ze zdrowych składników, naprawdę bajka :)

    OdpowiedzUsuń