Dzień dobry :)
Jak tam dzionek Wam mija ?
Ja od rana zalatana :)
Wpadłam do Was na momencik pokusić troszkę :)
Dzisiaj pogrzeszymy, a co :)
Raz kiedyś też można :)
Wpis z serii "domowy fast-food".
Hamburger domowy
Składniki
5 bułek hamburgerowych
10 liści sałaty strzępiastej
40 dag mięsa mielonego wieprzowego
1 czerstwa bułka
1 jajko
2 ząbki czosnku
majeranek do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
1 cebula
2 pomidory
3 ogórki konserwowe
5 plastrów sera topionego
sos hamburgerowy Kielecki
bułka tarta
smalec do smażenia
Sposób przygotowania
Mięso
przełożyć do miski. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i
przecisnąć przez praskę. Bułkę namoczyć w wodzie a następnie dobrze
odcisnąć. Cebulę, czosnek, jajko i bułkę dodać do mięsa mielonego.
Doprawić solą, pieprzem oraz majerankiem. Dobrze razem wymieszać. Z masy
mięsnej formować płaskie klopsy wielkości bułki hamburgerowej. Obtoczyć
je w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym smalcu. Pomidory i ogórki
pokroić w plastry. Bułki hamburgerowe przekroić na pół. Opiec na grillu
lub podgrzać w mikrofali 40 sekund. Dolną część bułki posmarować sosem
hamburgerowym. Na to układać kolejno 2 liście sałaty, mięso, plastry
pomidora i ogórka i plaster sera. Na wierzchu polać sosem hamburgerowym i
przykryć wierzchnią częścią bułki. Podawać bezpośrednio po
przygotowaniu.
Z chęcią zjadłabym takiego hamburgerka😊
OdpowiedzUsuńPycha! domowe najlepsze
OdpowiedzUsuńTakie domowe smakują najlepiej :)
OdpowiedzUsuńJak dla mnie hamburger domowy nie smakuje tak pysznie jak ten w restauracji. Bardzo chwalę sobie i polecam Hamburgery w Bydgoszczy <3 Świetnie, ze zdrowych składników, naprawdę bajka :)
OdpowiedzUsuń