czwartek, 30 lipca 2015

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z ananasem

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z ananasem


Składniki
3 piersi z kurczaka
1 czerwona papryka
1 cebula
1 puszka ananasów
2 pomidory
1 marchewka
1 puszka kukurydzy
1 łyżeczka octu
3 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz, cukier do smaku
olej do smażenia
Sposób przygotowania
Piersi z kurczaka pokroić w kostkę. Paprykę umyć, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Pomidory umyć, pokroić w kostkę. Marchewkę obrać i również pokroić w kostkę. Kukurydze i ananasy odsączyć z zalewy. Na rozgrzanym oleju usmażyć piersi z kurczaka. Przyprawić solą i pieprzem. Następnie zdjąć z tłuszczu. Na tym samym oleju smażyć kolejno paprykę, cebulę i marchewkę. Następnie wszystkie składniki przełożyć na patelnię. Dodać pomidory, koncentrat pomidorowy i ocet i razem próżyć 5 minut. Można podlać 1 szklanką wody. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Na samym końcu dodać ananasy i kukurydzę. Dobrze razem wymieszać. Podawać z ryżem lub makaronem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz