wtorek, 9 września 2014

Zupa meksykańska

Nie wiem jak Wy ale ja uwielbiam zupy.
Szczególnie takie nie zabielane ale gęste, pożywne.
Jedną z nich jest zupa meksykańska.
Uwielbia ją cała moja rodzina i dlatego często robię ją na obiad.
Tym razem dzięki firmie IGLOTEX zupka była bogata w przepyszne, pachnące warzywka.


Zupa meksykańska



Składniki

 
 
2 opakowanie mrożonki Bukiet 9 warzyw IGLOTEX
0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
1 słoiczek koncentratu pomidorowego
1 słoik leczo pieczarkowego
1 puszka czerwonej fasoli
4 ziemniaki
3 litry wody
sól, vegeta do smaku
olej do smażenia




Sposób przygotowania

 
Mrożonkę Bukiet 9 warzyw IGLOTEX dać do garnka, zalać wodą i gotować, żeby warzywa były na pół miękkie. W tym czasie obrać ziemniaki i pokroić je w większą kostkę. Fasolkę odcedzić. Jak warzywa będą na pół miękkie dodać ziemniaki.
 
Na rozgrzanym oleju usmażyć mięso mielone. Posolić. Dodać koncentrat pomidorowy. Dobrze wymieszać. Przełożyć do zupy. Dodać leczo. Zupkę przyprawić do smaku solą i vegetą. Na końcu dodać fasolkę. Dobrze wymieszać.
 
Jeżeli ktoś lubi pikantne rzeczy można dodać pieprz lub chili.

Zupy nie zaciągamy, ponieważ jest dosyć gęsta sama w sobie.



3 komentarze:

  1. Super...uwielbiamy takie zupki :)
    Zapraszam do mnie www.marynawkuchni.wordpress.com

    OdpowiedzUsuń
  2. my też bardzo lubimy, przepyszna zupa i cudna prezentacja

    OdpowiedzUsuń
  3. Kasiu ,to akurat taka zupka na Taki dzien jak dzis u mnie . szaro ,buro i ponuro ;)

    OdpowiedzUsuń