Tym razem coś na chlebek.
Smarowidło zrobiłam głównie z myślą o mężu a smakowało całęj rodzinie.
Zapraszam
Smarowidło
Składniki
2 kilogramy kiełbasy śląskiej
1 kilogram wędzonego podgardla
1 słoiczek koncentratu pomidorowego
4 czerwone papryki
3 cebule
4 ząbki czosnku
0,5 kilograma pieczarek
sól do smaku
pieprz do smaku
majeranek do smaku
tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania
Cebule obrać i posiekać. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę. Pieczarki oczyścić i zetrzeć na tarce jarzynowej lub pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Kiełbasę i podgardle zmielić w maszynce od mielenia mięsa. Rozgrzać tłuszcz. Przesmażyć na nim zmieloną kiełbasę i podgardle. W trakcie smażenia dodać warzywa. Gdy warzywa będą miękkie dodać koncentrat pomidorowy i czosnek. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Smarowidło przekładać do słoików. Zakręcić i zapasteryzować 10 minut.
Kasiu ,to widze ze to takie konkretne smarowidlo :). Ile Ci sloiczkow wyszlo i jak dlugo mozna przechowywac? W lodowce musi stac ?
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis :) Ile słoików Ci wyszło z tych składników?
OdpowiedzUsuńDziewczyny przyznaje bez bicia , że nigdy nie liczyłam słoików. Zawsze biorę różne pojemności. Zależy jakie mam pod ręką. Słoiczki jak już zapasteryzuje to odkładam do piwnicy (w mojej jest chłodno) ale słoik, który otwieram zawszę przechowuję w lodówce.
OdpowiedzUsuńKasiu tym razem Ci wybacze ,nastepnym policz ;) . Zartuje ,tez nie licze :P
OdpowiedzUsuń