Bardzo smaczne, wilgotne ciasto na każdą okazję i bez okazji.
Ciemne ciasto z gruszkami
Składniki
3 łyżki wody
0,5 kostki margaryny
1 szklanka cukru
2 łyżki kakao
1 szklanka mąki pszennej
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 gruszki
tłuszcz do posmarowania formy
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
Wodę, margarynę, cukier i kakao przełożyć do garneczka. Cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia i jednocześnie do połączenia składników. Ostudzić. Do zimnej masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz żółtka. Wszystko dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Gruszki obrać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w dowolne kawałki. Formę keksową wysmarować tłuszczem. Na dno formy wylać cienką warstwę ciasta. Na to ułożyć pokrojone gruszki a następnie wylać pozostałę ciasto. Piec 30-40 minut w 180 st C. Po upieczeniu ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz