Ciasto, które nie tylko pięknie wygląda ale i rewelacyjnie smakuje.
Zapraszam
Tarta cynamonowa z jabłkami
Składniki
0,5 kostki masła
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
1 łyżka oliwy z oliwek
2 jabłka
2 łyżki cynamonu
tłuszcz do wysmarowania formy
0,5 litra mleka
1 budyń śmietankowy z cukrem
Sposób przygotowania
Masło, mąkę, proszek do pieczenia, cukier, żółtka, kwaśną śmietanę, oliwę i cynamon przełożyć do miski. Dobrze zagnieść jednolite ciasto. Formę od tarty posmarować tłuszczem. Następnie ciasto rozłożyć równomiernie w wysmarowanej formie wylepiając również brzegi. Ponakłuwać widelcem. Budyń ugotować 0,5 litra mleka według przepisu na opakowaniu. Gorący wylać na ciasto. Jabłka umyć, osuszyć, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Plasterki jabłek poukładać na ciepłym budyniu. Tartę piec 30 minut w 180 st C. Ostudzić.
Wygląda przepięknie.
OdpowiedzUsuńDzięki za udział w akcji.
Wygląda zachwycająco :)
OdpowiedzUsuńBanalna do wykonania i przepyszna w smaku. :) Podałam na ciepło z lodami waniliowymi i kapką bitej śmietany. :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
PS: Obserwuję i liczę na rewanż
❤
To ciasto nigdy się nie nudzi i wszyscy chyba lubią :) łącznie ze mną :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://gotujzkarolka.blogspot.com/
PS: Obserwuję. Mogę liczyć na to samo?
❤