czwartek, 14 sierpnia 2014

Ryż na mleku z cynamonem i masłem

Czasmi mam taki dzień, że coś bym sobie zjadła i sama nie wiem co.
Wówczas wskakuję do kuchni i przygotowuję taki oto deserek.
Pamiętam to z czasów mojego dzieciństwa, gdzie zawsze moja mama go robiła.
Dzisiaj zapraszam na 


Ryż na mleku z cynamonem i masłem



Składniki
 
0,5 szklanki ryżu 
0,5 litra mleka
szczypta soli
3 łyżki cukru
0,5 kostki masła
1 łyżeczka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią Kamis

1 łyżeczka cynamonu
 
 
Sposób przygotowania
 
Mleko zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Gdy zacznie wrzeć wsypać ryż. Gotować na małym ogniu bardzo często mieszając. W razie potrzeby dolać mleka. Gotować do czasu, aż ryż będzie miękki. Masło rozpuścić. Ryż przełożyć do miseczek, polać roztopionym masłem i posypać cynamonem.

2 komentarze: