wtorek, 24 września 2013


Sernik rzodkiewkowy




Składniki

60 dag serka homogenizowanego naturalnego
2 pęczki rzodkiewek
1 pęczek natki pietruszki
1 pęczek szczypiorku
1 op żelatyny na 2,5 litra wody lub 12 łyżeczek
100 ml śmietanki 30 %
sól, pieprz do smaku
0,5 szklanki wody

Sposób przygotowania

Rzodkiewki umyć, oczyścić i pokroić w drobną kostkę. Pietruszkę i szczypiorek posiekać.
Serek wymieszać z posiekaną rzodkiewką, zieleniną, solą i pieprzem. Kremówkę ubić. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i rozpuścić na wolnym ogniu stale mieszając. Połączyć z serkiem i ubitą kremówką.
Formę keksową wyłożyć folią spożywczą lub aluminiową, rozłożyć masę serową i wstawić ją na 2 godziny do lodówki do ściągnięcia. Serniczek kroić na plasterki i układać na kanapkach.






1 komentarz: