Dzień dobry :)
Pyszny deser jagodowy.
Ja pomalutku zaczynam opróżniać zapasy.
Dlatego też widząc zamrożone jagody od razu wiedziałam co z nich przygotuję.
W sezonie letnim można oczywiście użyć jagód świeżych.
Składniki
250 ml jagód
200 gram sera homogenizowanego naturalnego
100 gram sera mascarpone
200 ml śmietanki 30 %
2 łyżki cukru pudru
cukier do smaku
1 łyżka żelatyny
2 łyżki wrzącej wody
Sposób przygotowania
Jagody
opłukać, odcedzić z nadmiaru wody. Mrożone - rozmrozić. 1/4 szklanki odłożyć do dekoracji.
Resztę jagód rozgnieść lub zmiksować blenderem. Ser homogenizowany
wymieszać z serem mascarpone. Dodać cukier i rozgniecione jagody.
Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie. Przelać do masy serowej i
dokładnie szybko razem wymieszać. Masę serową przełożyć do słoiczków.
Odstawić do lodówki. Śmietankę ubić na sztywno. Przed końcem ubijania
dodać cukier puder i dokładnie razem wymieszać. Ubitą śmietankę
przełożyć do dekoratora i wycisnąć na masę serową. Na wierzchu posypać
odłożonymi wcześniej jagodami. Schłodzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz