niedziela, 27 stycznia 2019

Chrust lany

Dzień dobry ;)

Chruścik lany, tak do kawki.
Bardzo prosty w przygotowaniu.
Na moim koncie na instagramie możecie zobaczyć króciutki filmik podczas smażenia oraz jakiego mam pomocnika do przygotowania tych słodkości :)
klik  
Przy okazji zachęcam Was do polubienia mojego profilu na Instagramie


Chrust lany



Składniki
 
1,5 szklanki mąki pszennej
3 jajka
150 ml mleka
1 łyżka octu
2 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
olej do smażenia
cukier puder
 
Sposób przygotowania
 
Żółtka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym, aż staną się białe i cukier się rozpuści.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Dodawać do masy jajecznej na przemian z mlekiem.
W międzyczasie wlać ocet.
Dokładnie razem wymieszać.
Białka ubić na pianę.
Dodać do masy i delikatnie z nią połączyć.
Najlepiej drewnianą łyżką.
W garnku rozgrzać dobrze olej.
Wlewać porcje ciasta formując esy floresy.
Po usmażeniu położyć na papierowym ręczniku w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
Podawać posypane cukrem pudrem.

1 komentarz:

  1. Są przepyszne w zeszłym roku w gazecie taki przepis znalazłam i zrobiłam zapraszam na bloghttps://mojewyroby.wordpress.com/-

    OdpowiedzUsuń