czwartek, 16 sierpnia 2018

Kotlet mielony jak zraz

Dzień dobry :)
Kochani dzisiaj mam dla Was propozycję na szybki i smaczny obiad.
Tradycyjny kotlet mielony z niespodzianką w środku :) 

 Kotlet mielony jak zraz



Składniki
 
50 dag mięsa mielonego wieprzowego
1 czerstwa bułka
2 jajka
3 ząbki czosnku
1/2 czerwonej papryki
20 dag boczku surowego wędzonego
5 ogórków kiszonych
sól do smaku
pieprz do smaku
bułka tarta do panierowania
smalec do smażenia
 
Sposób przygotowania
 
Mięso mielone przełożyć do miski.
Bułkę namoczyć w wodzie, dobrze odcisnąć i dodać do mięsa.
Czosnek przecisnąć przez praskę i razem z solą i pieprzem dodać do mięsa.
Masę mięsną dokładnie wymieszać.
Ogórki pokroić w ósemki a paprykę i boczek w paski.
Porcję masy mięsnej rozłożyć na ręce.
Na środku ułożyć kawałek papryki, ogórka i boczku.
Zlepić formując zraza.
Obtoczyć w bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron.
Podawać najlepiej z ziemniakami i ulubiona surówką.

2 komentarze: