Dzień dobry :)
Bigos każdy zna.
Taki tradycyjny, kapuściany.
Chociaż co dom to inna receptura.
Ja tym razem chciałam Wam pokazać bigos taki nietypowy, bo z pieczarek.
W sumie nie wiem czy można danie to nazwać bigosem no ale jak zwał tak zwał, ważne, że smaczny :)
Bigos z pieczarek
Składniki
70 dag pieczarek
4 kiełbasy śląskie
20 dag boczku parzonego
3 cebule
2 ogórki kiszone
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
tłuszcz do smażenia
sól do smaku
pieprz do smaku
posiekana natka pietruszki
Sposób przygotowania
Pieczarki opłukać, oczyścić i pokroić w grubsze plastry.
Kiełbasy pokroić w pół plastry.
Boczek pokroić w kostkę.
Cebule obrać i pokroić w piórka.
Ogórki pokroić w kostkę.
W garnku rozgrzać tłuszcz.
Smażyć na nim pieczarki razem z liściem laurowym i zielem angielskim.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać tłuszcz.
Usmażyć cebulę na rumiano. Dodać do pieczarek.
Na tym samym tłuszczu usmażyć kiełbasę i boczek.
Dodać do pieczarek razem z ogórkami kiszonymi oraz koncentratem pomidorowym.
Dokładnie wszystko razem połączyć.
W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać na gorąco posypane natką pietruszki, najlepiej z ulubionym pieczywem.
Robiłam bigos bardzo smakował wszystkim polecam Smacznego
OdpowiedzUsuń