Dzień dobry :)
Co roku zamykam lato w słoiku.
Owoce, warzywa, różnego rodzaju sałatki.
Potem w zimę jak znalazł.
Dzisiaj mam dla Was przepis na moją (zresztą nie tylko moją) ulubioną sałatkę z kapusty.
Jest na prawdę rewelacyjna.
Sałatka z kapusty, ogórków i papryki
Składniki
2 kilogramy kapusty białej
3 marchewki
1 kilogram ogórków gruntowych
3 czerwone papryki
4 większe cebule
ZALEWA
3 szklanki cukru
1 szklanka octu
1 szklanka oleju
4 łyżki soli
Sposób przygotowania
Kapustę
poszatkować. Ogórki umyć i pokroić w plastry. Marchewki obrać i zetrzeć
na tarce o dużych oczkach. Cebule obrać i pokroić w piórka. Paprykę
umyć, wyciąć gniazdo nasienne i pokroić w paski. Wszystko przełożyć do
jednej miski. Wsypać sól, dodać cukier, ocet i olej. Wszystko razem
dokładnie wymieszać. Zostawić na 2 godziny, żeby puściło soki. Nakładać
do wyparzonych słoików. Dolać zalewę. Zakręcić. Pasteryzować 30 minut.
Po wyjęciu każdy słoik odwrócić do góry dnem i pozostawić do całkowitego
ostygnięcia.
uwielbiam
OdpowiedzUsuńmama robi taką!
Smak dzieciństwa najpierw babcia później mama robiła :D
OdpowiedzUsuń