poniedziałek, 16 lipca 2018

Sałatka z kapusty, ogórków i papryki

Dzień dobry :)
Co roku zamykam lato w słoiku.
Owoce, warzywa, różnego rodzaju sałatki.
Potem w zimę jak znalazł.
Dzisiaj mam dla Was przepis na moją (zresztą nie tylko moją) ulubioną sałatkę z kapusty.
Jest na prawdę rewelacyjna.

 Sałatka z kapusty, ogórków i papryki



Składniki
 
2 kilogramy kapusty białej
3 marchewki
1 kilogram ogórków gruntowych
3 czerwone papryki
4 większe cebule
 
ZALEWA
 
3 szklanki cukru
1 szklanka octu
1 szklanka oleju
4 łyżki soli
 
 
Sposób przygotowania
 
Kapustę poszatkować. Ogórki umyć i pokroić w plastry. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebule obrać i pokroić w piórka. Paprykę umyć, wyciąć gniazdo nasienne i pokroić w paski. Wszystko przełożyć do jednej miski. Wsypać sól, dodać cukier, ocet i olej. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Zostawić na 2 godziny, żeby puściło soki. Nakładać do wyparzonych słoików. Dolać zalewę. Zakręcić. Pasteryzować 30 minut. Po wyjęciu każdy słoik odwrócić do góry dnem i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

2 komentarze: