Dzień dobry :)
Nie byłabym sobą, gdybym przed weekendem nie wrzuciła przepisu na pyszne ciacho.
Gwarantuję, że Twoi goście (jak i domownicy) będą zachwyceni.
Ciasto bardzo proste w przygotowaniu a wygląda ... sam(a) zobacz :)
Ciasto kokosowe z letnimi owocami
Składniki
SPÓD
kilka okrągłych biszkoptów
MASA KOKOSOWA
400 ml mleczka kokosowego
200 gram sera śmietankowego w pudełku
4 łyżki cukru pudru
5 łyżek żelatyny
0,5 szklanki wrzącej wody
125 gram borówek
125 gram malin
6 moreli
WIERZCH
1 mango
1 łyżka żelatyny
1/4 szklanki wrzącej wody
Sposób przygotowania
Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć folią spożywczą lub aluminiową.
Na spód wyłożyć biszkopty.
MASA KOKOSOWA
Owoce opłukać na durszlaku i dokładnie odcedzić.
Z moreli usunąć pestki i pokroić w kostkę.
Mleczko kokosowe wymieszać z cukrem pudrem i serem śmietankowym.
Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie.
Wlać do masy mlecznej.
Dokładnie razem połączyć.
Dodać owoce i wymieszać.
Masę z owocami wylać na biszkopty.
Wstawić do lodówki.
WIERZCH
Mango obrać i pokroić w kostkę.
Zmiksować blenderem.
Żelatynę wymieszać z wrzącą wodą.
Połączyć z mango.
Wylać na masę mleczną z owocami i wyrównać.
Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc.
Przed podaniem dowolnie udekorować.
EDIT
Z uwagi na liczne zapytanie o ser i żelatynę odpowiadam :
200 gram sera śmietankowego w pudełku - użyłam ser w wiaderku firmy Delfiko; równie dobrze może być inny sernikowy w wiaderku.
5 łyżek żelatyny w masie kokosowej - tak dałam tak dużo, ponieważ ciasto robiłam na uroczystość w mega upały i dlatego taka jej ilość; śmiało można zmniejszyć ilość żelatyny o połowę.
EDIT
Z uwagi na liczne zapytanie o ser i żelatynę odpowiadam :
200 gram sera śmietankowego w pudełku - użyłam ser w wiaderku firmy Delfiko; równie dobrze może być inny sernikowy w wiaderku.
5 łyżek żelatyny w masie kokosowej - tak dałam tak dużo, ponieważ ciasto robiłam na uroczystość w mega upały i dlatego taka jej ilość; śmiało można zmniejszyć ilość żelatyny o połowę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz