piątek, 21 czerwca 2019

Ciasto kokosowe z letnimi owocami

Dzień dobry :)

Nie byłabym sobą, gdybym przed weekendem nie wrzuciła przepisu na pyszne ciacho.
Gwarantuję, że Twoi goście (jak i domownicy) będą zachwyceni.
Ciasto bardzo proste w przygotowaniu a wygląda ... sam(a) zobacz :)

Ciasto kokosowe z letnimi owocami



Składniki



SPÓD


kilka okrągłych biszkoptów



MASA KOKOSOWA


400 ml mleczka kokosowego

200 gram sera śmietankowego w pudełku

4 łyżki cukru pudru

5 łyżek żelatyny

0,5 szklanki wrzącej wody

125 gram borówek

125 gram malin

6 moreli



WIERZCH


1 mango

1 łyżka żelatyny

1/4 szklanki wrzącej wody



Sposób przygotowania


Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć folią spożywczą lub aluminiową.

Na spód wyłożyć biszkopty.



MASA KOKOSOWA


Owoce opłukać na durszlaku i dokładnie odcedzić.

Z moreli usunąć pestki i pokroić w kostkę.

Mleczko kokosowe wymieszać z cukrem pudrem i serem śmietankowym.

Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie.

Wlać do masy mlecznej.

Dokładnie razem połączyć.

Dodać owoce i wymieszać.

Masę z owocami wylać na biszkopty.

Wstawić do lodówki.



WIERZCH


Mango obrać i pokroić w kostkę.

Zmiksować blenderem.

Żelatynę wymieszać z wrzącą wodą.

Połączyć z mango.

Wylać na masę mleczną z owocami i wyrównać.

Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc.


Przed podaniem dowolnie udekorować.

EDIT 

Z uwagi na liczne zapytanie o ser i żelatynę odpowiadam :

200 gram sera śmietankowego w pudełku - użyłam ser w wiaderku firmy Delfiko; równie dobrze może być inny sernikowy w wiaderku.

5 łyżek żelatyny w masie kokosowej - tak dałam tak dużo, ponieważ ciasto robiłam na uroczystość w mega upały i dlatego taka jej ilość; śmiało można zmniejszyć ilość żelatyny o połowę. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz