Sernik z mlekiem w proszku
Sernik niezwykle smaczny, bardzo puszysty i delikatny.
Z mocno wyczuwalnym mlecznym posmakiem.
Składniki
1 kilogram sera twarogowego śmietankowego
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
6 jajek
3/4 szklanki oleju
1,5 szklanki mleka
2 szklanki mleka w proszku
2 budynie waniliowe
200 gram herbatników petit - beuerre
1 szklanka cukru pudru
1,5 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
kolorowy maczek do posypania wierzchu
Sposób przygotowania
Ser twarogowy wymieszać mikserem z cukrem, cukrem z prawdziwą wanilią i żółtkami.
Cały czas mieszając dodać mleko w proszku oraz budynie (proszek).
Małym strumieniem wlewać najpierw olej a potem mleko.
Dokładnie razem wszystko wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę.
Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać najlepiej drewnianą łyżką.
Blachę o wymiarach 25 cm / 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Na spód ułożyć herbatniki.
Na to wylać masę serową.
Piec 1 godzinę w 180 st C.
Po upieczeniu od razu wyjąć z piekarnika.
Cukier puder wymieszać ze śmietaną.
Rozsmarować na wierzchu gorącego sernika.
Posypać kolorowym maczkiem.
Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
witam ja do tego ciasta robie polewę też z mleka w proszku
OdpowiedzUsuńWow, super :)
UsuńBardzo jestem ciekawa takiej polewy :)
Czy sernik nie opada jeżeli ma być od razu wyjety z piekarnika?
OdpowiedzUsuńNigdy nie zostawiam w piekarniku sernika. Wyciągam od razu i jak widać jest ładnie wyrośnięty i równiutki :)
UsuńCzy mikserem robimy tylko ser z cukrami i żółtkami a kolejne etapy łyżką mieszac?
OdpowiedzUsuńMikserem mieszamy od początku. Ostatnim etapem jest dodanie oleju i mleka i to też mieszamy mikserem. Tylko białka łączymy z masą serowa łyżką drewnianą
UsuńZ jakiego twarogu poleca Pani upiec ten sernik
OdpowiedzUsuńJa do swoich serników używam tylko twarogu że Strzałkowa. :)
Usuń