Brownie z kremem ajerkoniakowym
Przepyszne ciasto.
Łatwe w przygotowaniu.
Krem z ajerkoniaku i bezy idealnie do niego pasują.
Do ciasta podałam sok pomarańczowy Hortex.
Jego kwaskowy i orzeźwiający smak przełamuje słodycz ciasta.
Składniki
CIASTO
200 gram gorzkiej czekolady
200 gram masła
6 jajek
300 gram cukru
100 gram mąki pszennej
KREM
200 gram masła
180 ml ajerkoniaku
2 łyżeczki cukru waniliowego
WIERZCH
100 gram bez
Sposób wykonania
CIASTO
Czekoladę połamać na małe kawałki.
Razem z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej.
Odstawić do lekkiego przestygnięcia.
Jajka ubić z cukrem do białości.
Pod koniec ubijania dodać mąkę.
Cały czas ubijając wlewać cienką strużką rozpuszczoną czekoladę z masłem.
Dokładnie wszystko razem ze sobą połączyć.
Blachę o wymiarach 25 cm / 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Przelać ciasto.
Wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec 20 minut w 190 st C.
Wystudzić.
KREM
Miękkie masło utrzeć na puszystą masę.
Dodać ajerkoniak i cukier waniliowy.
Dokładnie wymieszać.
Ajerkoniak musi być w temperaturze pokojowej.
Na wystudzone ciasto rozsmarować krem.
Na wierzchu rozkruszyć bezy.
Wstawić do lodówki i schłodzić minimum 3 godziny.
#durszlakXhortex #hortex #odmatkinatury
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńTakiego rodzaju brownie ja jeszcze nie próbowałam ale z tym sosem to jeszcze nie jadłam. Chyba zrobię dziś brownie z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/ i wtedy dorobię jeszcze jakiś dobry sos do niego. Wiem, że na pewno czekolada jest znaczącym składnikiem takiego ciasta.
OdpowiedzUsuń