Dzień dobry :)
Dzisiaj na blogu przepis śledziowy :)
I to nie byle jaki :)
Takie śledzie zawsze robiła moja babcia.
Śledzie z cytryną w oleju lnianym
Składniki
12 płatów śledziowych a'la matjas
1 cytryna
1 cebula
1/2 czerwonej papryki
3 ogórki konserwowe
olej lniany (użyłam Semco)
mleko do namoczenia matjasów
Sposób przygotowania
Matjasy odsączyć z zalewy,
przełożyć do miski i zalać mlekiem. Odstawić na minimum 3 godziny. Po
tym czasie odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki.
Cytrynę sparzyć i pokroić w plastry.
Cebulę obrać i pokroić w krążki.
Paprykę pokroić w kostkę.
Ogórki konserwowe pokroić w plastry.
W słoiku lub innym naczyniu układać warstwami :
- matjasy
- plastry cytryny
- plastry cebuli
- ogórki konserwowe
- paprykę
Czynność powtórzyć do wykorzystania składników.
Wszystko zalać olejem lnianym i przykryć lub zakręcić.
Odstawić do lodówki na minimum 24 godziny.
Świetny pomysł! ;-)
OdpowiedzUsuń