poniedziałek, 8 grudnia 2014

Łosoś miodowo-musztardowy

Mmmmmmm rybka :)
Lubicie ?
U mnie dzisiaj łosoś.
Pyszny a na dodatek podany z kaszą kuskus z Piątnicy.
Zachęcam Was kochani do odwiedzania strony http://piatnica.net/.
Znajdziecie tam dużo ciekawych i smacznych rzeczy.
Ja niedawno otrzymałam paczuszkę i oto pierwszy przepis z wykorzystaniem jednego z produktów firmy Piątnica.
Nie wiem jak Wy ale ja jestem zadowolona i moje kubki smakowe również.

Łosoś miodowo-musztardowy


Składniki
500 g łososia (filet ze skórą)
250 g kaszy kuskus
vegeta
wrząca woda
2 łyżki maggi w płynie
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki oleju
2 łyżki musztardy francuskiej
1 łyżka miodu
1/4 łyżeczki pieprzu
1 łyżka masła
Sposób przygotowania
Łososia opłukać, osuszyć delikatnie ręcznikiem papierowym. Kaszę kuskus przesypać do miski. Na wierzchu posypać delikatnie vegetą. Kaszę zalać wrzątkiem 1 centymetr ponad stan. Przykryć i odstawić do ostygnięcia. Do miseczki przełożyć maggi, sok z cytryny, olej, pieprz, musztardę francuską i miód. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Tak powstałą mieszaniną natrzeć łososia ze wszystkich stron. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Przełożyć do niego łososia skórą do dołu. Na wierzchu ryby ułożyć płatki masła. Piec 25 minut w 180 st C. Łososia podawać z przygotowaną wcześniej kaszą kuskus.



6 komentarzy:

  1. Miód i musztarda - genialne połączenie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam :) Ostatnio jadam mirunę - tania i pyszna, nawet lepsza od dorsza, czysta i delikatna (i nie z syfu jak np. panga). Polecam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie ostatnio ktoś mi polecał tą rybę , że taka pyszna :)
      Koniecznie muszę spróbować.

      Usuń
  3. już jestem glodna..pysznie wyglada :) Kasiu zapraszam cię do mojej kuchni www.marynawkuchni.wordpress.com

    OdpowiedzUsuń