Słodko - babkowo.
U mnie babki, babeczki bardzo często goszczą w domu.
Ciasto robi się raz dwa, do pieca, chwila czekania i już jest.
Tak to ja lubię :)
Tym razem wersja ciasta z dodatkiem kwaśnej śmietany.
Zapraszam.
Babka na kwaśnej śmietanie
Składniki
3 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka kwaśnej śmietany
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki oliwy
dowolny aromat do ciast
tłuszcz i bułka tarta do formy
Sposób przygotowania
Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Cały czas ubijając dodawać porcjami kwaśną śmietanę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do ciasta. Dobrze wymieszać. Dać oliwę i aromat do ciast i dokładnie razem połączyć wszystkie składniki. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wszystko ze sobą połączyć. Formę keksową wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Do tak przygotowanej formy przelać ciasto. Piec 45 minut w 180 st C lub do tzw. "suchego" patyczka. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem lub polać dowolną polewą.
zapowiada sie swietnie i na zdjeciu na mega puszysta wyglada :)
OdpowiedzUsuńa co z białkami
OdpowiedzUsuńdziękuję pięknie za uwagę :)
UsuńPrzepis już poprawiony :)
białka mi umknęły :)
Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.
OdpowiedzUsuńFajna ta babeczka!
OdpowiedzUsuń