sobota, 10 sierpnia 2013

Zapraszam na lekki deser z masą z serka mascarpone i borówkami

Fioletowa pokusa




Składniki

330 ml śmietanki 30 %
250 g serka mascarpone
5 żółtek
5 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
0,5 szkl wrzącej wody
2 galaretki ametystowe Wodzisław
1 galaretka szafirowa Wodzisław
1 l wody
250 g borówek
biszkopty

Sposób przygotowania

Galaretki rozpuścić w 1 litrze wrzącej wody. Odstawić do ściągnięcia. Po ściągnięciu pokroić w kosteczkę.
Śmietankę ubić na sztywno. Żółtka utrzeć dobrze z cukrem pudrem. Serek rozetrzeć mikserem. Do serka dodawać żółtka i bitą śmietanę cały czas ubijając mikserem. Dobrze wszystko razem wymieszać.
W pucharkach układać na przemian: biszkopty namoczone w kawie, pokrojoną galaretkę, borówki i masa śmietanowa. Następnie znowu biszkopty namoczone w kawie, galaretkę, borówki i masa śmietanowa. Wierzch udekorować borówkami. Schłodzić.

1 komentarz: