Dzień dobry :)
Czas przetworów w pełni.
Dzisiaj przepis na ogórki z przyprawą gyros.
Przepyszne, słodko-kwaśne.
Warte wypróbowania.
Składniki
3 kilogramy ogórków
4 marchewki
4 cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki soli kamiennej
3 szklanki cukru
1 szklanka octu
0,5 szklanki oleju
1 opakowanie przyprawy gyros
Sposób przygotowania
Ogórki dokładnie umyć.
Odciąć końcówki.
Pokroić w 1,5 cm - 2 cm kawałki.
Pokrojone ogórki przełożyć do miski.
Zasypać solą, wymieszać i odstawić.
Cebule obrać i pokroić w pół plasterki.
Czosnek obrać i pokroić w plasterki.
Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Wszystkie pokrojone warzywa oraz pozostałe składniki dodać do ogórków.
Dokładnie wszystko razem wymieszać, aby rozpuścił się cukier.
Odstawić na 6 godzin.
Co jakiś czas przemieszać.
Po tym czasie ogórki razem z zalewą przełożyć do słoików.
Zakręcić.
Pasteryzować 10 minut od momentu zagotowania.
Wyjąć, odwrócić do góry dnem.
Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz