Dzień dobry :)
Nie wiem jak Ty ale ja jestem tak nauczona, że na weekend do kawki coś słodkiego musi być.
Tym razem padło na sernik.
W formie tortu, ponieważ nawet przy zwykłej kawie można poświętować z rodziną.
Torcik jest wyjątkowy.
Użyłam do niego Twarogu Sernikowego z Mascarpone President i dzięki temu jest niezwykle kremowy, delikatny i gładki i to bez dodatku tłuszczu.
Na uszko Ci szepną, że przepis bierze udział w konkursie na Durszlak.pl :)
Trzymaj kciuki :)
Torcik serowo-kawowy na spodzie z sucharków i nutelli
Składniki
SPÓD
20 sucharków
200 gram nutelli
MASA ŚMIETANOWA
400 gram Twarogu Sernikowego z Mascarpone President
200 gram śmietanki 30 %
1/3 szklanki wrzącej wody
2 łyżeczki żelatyny
cukier puder do smaku
MASA KAWOWA
400 gram Twarogu Sernikowego z Mascarpone President
200 gram śmietanki 30 %
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1/2 szklanki wrzącej wody
3 łyżeczki żelatyny
cukier puder do smaku
WIERZCH
50 gram białej czekolady
50 gram gorzkiej czekolady
1/2 łyżeczki kawy mielonej
maliny do dekoracji
listki mięty do dekoracji
Sposób przygotowania
SPÓD
Sucharki połamać na mniejsze kawałki i zmiksować.
Dodać nutellę i dokładnie razem wymieszać.
Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć folią spożywczą lub aluminiową.
Na spód wyłożyć sucharki z nutellą.
Wyrównać ugniatając sucharki.
Wstawić do lodówki.
MASA ŚMIETANOWA
Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie.
Śmietankę ubić na sztywno.
Ser twarogowy wymieszać z cukrem pudrem.
Dodać ubitą śmietankę.
Na końcu wlać letnią żelatynę.
Wszystko dokładnie ze sobą połączyć.
Wylać na sucharki z nutellą.
Wstawić do lodówki.
MASA KAWOWA
Kawę rozpuścić we wrzącej wodzie.
Wsypać żelatynę i dokładnie wymieszać.
Śmietankę ubić na sztywno.
Ser wymieszać z cukrem pudrem.
Cały czas mieszając wlewać małym strumieniem kawę z żelatyną.
Na końcu dać ubitą śmietankę i dokładnie połączyć ze sobą wszystkie składniki.
Masę kawową wylać na masę śmietanową.
Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia - najlepiej na całą noc.
WIERZCH
Czekoladę białą rozpuścić w kąpieli wodnej.
Rozsmarować na folii bąbelkowej.
Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Gdy zastygnie delikatnie zdjąć folię.
Czekoladę połamać na mniejsze kawałki.
W ten sam sposób postąpić z czekoladą gorzką.
Torcik wyjąć z formy.
Odkleić folię.
Wierzch udekorować kawałkami czekolady, malinami i listkami mięty.
Dodatkowo boki udekorować kawałkami czekolady.
Torcik przechowywać w lodówce.
Ciekawy pomysł na sernik :) Życzę powodzenia w konkursie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo za miłe słowo i serdecznie pozdrawiam :)
Usuń