Dzień dobry :)
Prosty i pyszny pasztet wieprzowy.
Dobry nie tylko na święta.
Pasztet z boczkiem
Składniki
1 kilogram mięsa wieprzowego
0,5 kilograma boczku świeżego
0,5 kilograma wątróbki drobiowej
1 kilogram podudzia z kurczaka
2 czerstwe bułki
1 pęczek włoszczyzny
liść laurowy
ziele angielskie
2 jajka
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka papryki słodkiej
sól do smaku
pieprz do smaku
kilka plastrów parzonego wędzonego boczku na wierzch
Sposób przygotowania
Mięso i boczek pokroić na mniejsze
kawałki. Podudzie opłukać. Włoszczyznę obrać, opłukać i razem z mięsem
przełożyć do garnka. Zalać wodą, dodać ziele angielskie i liść laurowy,
doprawić do smaku solą i wstawić na gaz. Gotować do momentu kiedy mięso
będzie miękkie. Mięso razem w warzywami wyjąć z wywaru i ostudzić.
Wątróbkę opłukać, oczyścić i zalać ją gorącym wywarem. Parzyć 20 minut,
ostudzić. Z podudzia oddzielić mięso od kości. Ugotowane mięso
wieprzowe, z kurczaka, boczek oraz wątróbkę zmielić w maszynce 3 razy.
Do mięsa dodać 2 marchewki i 2 pietruszki z wywaru oraz namoczone i
odciśnięte bułki (zmielić to razem z mięsem). Do masy mięsnej dodać
jajka, czosnek przeciśnięty przez praskę, słodką paprykę oraz sól i
pieprz do smaku. Masę dobrze wymieszać. Przełożyć do formy keksowej. Na
wierzchu ułożyć plastry boczku. Piec 1 godzinę w 180 st C. Po upieczeniu
dobrze ostudzić.
Najlepszy pasztet, robię już 3 raz z tego przepisu :)
OdpowiedzUsuń