Na dzisiejszy obiadek pyszna lasagne :)
W domu nie lubimy beszamelu i dlatego nigdy nie robiłam lasagni, tym razem postanowiłam zrobić ją bez tego sosu i wyszła rewelacyjna.
W domu nie lubimy beszamelu i dlatego nigdy nie robiłam lasagni, tym razem postanowiłam zrobić ją bez tego sosu i wyszła rewelacyjna.
Zapraszam :)
Lasagne
Składniki
1 opakowanie makaronu lasagne
60 dag mięsa mielonego wieprzowego
1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
1 koncentrat pomidorowy
3 łyżki słodkiej śmietanki 18 %
20 dag żółtego sera w kostce
sól do smaku
pieprz do smaku
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki ziół prowansalskich
1 puszka groszku konserwowego
tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania
Na patelni rozgrzać tłuszcz. Smażyć na nim mięso mielone. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Podczas smażenia mięso rozdzielać łopatką, żeby było drobne. Gdy wyparuje powstała woda dodać pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Wymieszać. Do mięsa przełożyć koncentrat pomidorowy i cukier. Ponownie wymieszać. Jeżeli sos jest za rzadki należy zagęścić go zawiesiną mąki pszennej i wody. Na samym końcu dodać śmietankę i dobrze wymieszać. W wodzie zagotować wodę z solą. Na wrzątek kłaść płaty makarony i lekko je obgotować (około 2 minuty). Na dno naczynia żaroodpornego rozłożyć warstwę sosu. Na to położyć płaty makaronu. Następnie makaron przesmarować warstwą mięsa, na mięso posypać groszek konserwowy. Czynność powtórzyć do wykończenia składników. Na wierzchu posypać startym żółtym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut w 180 st C. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Lubię ale wersję vege :) Bardzo dawno jadłam
OdpowiedzUsuńPysznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię lasagne :-) pysznie ją zrobiłaś :-)
OdpowiedzUsuńAle bym zjadła! Ale po klęsce z cannelloni jakoś nie mam odwagi jej zrobić więc jeśli pozwolisz to wproszę się do Ciebie na kawałek ;)
OdpowiedzUsuńOj dawno nie robiłam muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie ja tu zostaję :)